Kaktuszok
Ági 2005.03.11. 22:14
Ha nincs igazi kaktuszunk, készítsünk magunknak!
Melyik tetszik jobban? Krumpliból, vagy sógyurmából?
Mindkettőt meg tudják alkotni a gyerekek is.
Kezdő kiskezeknek a krumpli-kaktuszt javaslom. Válasszunk akkora cserepeket, amibe bele tudunk ültetni egy jó formás burgonyát! Adjunk a gyereknek festéket, és hagyjuk, hadd maszatoljon (egy alátét nem árt az asztalra, esetleg valamilyen köpeny a gyerekre, így biztosan csak azt keni össze, amit szabad)!
Mikor már zöld az egész krumpli, „ültessük el”! Egy kis sóder, vagy homok jó, ha kerül a cserépbe, hogy ne boruljon fel. Erre ráülhet a kaktusz (ha kell, ragasszuk a cserép széléhez).
Szúrjunk bele jó sok fogpiszkálót, de itt már vigyázzunk, meg ne szúrja magát a gyermek!
Kész is a művünk!
Bátrabbaknak, ügyesebbeknek jöhet a sógyurma. Gyúrjunk be zöld alapanyagot!(sógyurma-hogyan), Formázzunk kis gömböket, vagy hurkákat belőle (attól függően, milyen kaktuszt szeretnénk)!
Kis víz segítségével tapasszuk össze (csak óvatosan: elég az ujjunkat bevizezni, ezzel megsimogatni a gömböket, és már lehet is egymáshoz illeszteni)!
Keressünk apró cserepeket, helyezzük bele a gyurmát (műanyag cserép nem jó, mert nem bírja a magas hőfokot)!
Ha tetszik a kaktusz alakja, spagettiből, vagy fogpiszkálóból szúrjunk bele tüskéket!
Más színű gyurmából apró virágokat is tehetünk a zöldre.
Ha elkészült a mű, mehet a sütőbe száradni. 50-100 fok elég, mert különben megég az alkotás. Sokáig kell szárítani, mert nagy tömböket kell átmelegíteni!
Száradás után lehet keresni egy jó helyet ablakban, polcon, ahol tetszik!
Forrás: http://www.csaladinet.hu
|